If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

RSS Feed

Posted on 02-06-2015

Als je een nieuwe service ontwikkeld en naar je praktijk haalt is dat een spannende tijd

Ik ben nu 7 jaar bezig met diverse orthopedische problemen op te lossen. Van gebroken been met externe of interne fixatie te genezen tot botten doorzagen op de juiste plaatsen om een betere hoek te krijgen voor een kapotte knieband. In de laatste 7 jaar is er zo veel voortgang geweest in de orthopedie dat we operatie's waar we vroeger zoals Patella luxatie een stuk bot moesten verdiepen met raspen en zagen, we nu een implantaat plaatsen waardoor de patiënt binnen een paar dagen totaal geen last meer heeft van pijn en ander ongemak tijdens de wandeling. Zo moet je als dierenarts je jaarlijks laten bijscholen. Dit kan bijna niet in Nederland en wie echt met de orthopedie bezig is moet naar het buitenland toe.

Zo was ik in maart 2014 op een orthopedisch, pijn en revalidatie congres in Amerika. Hier ontdekte ik dat er veel meer nodig is na de operatie dan pijnstilling en weinig tot niet bewegen. Nee juist het tegenovergestelde is waar. Twee tot drie dagen na de operatie adviseren we juist om te gaan bewegen, onder begeleiding wel is waar, maar toch.

Ook tijdens het Europese orthopedie congres van ESVOT waar ik al jaren lid van ben. kwam het onderwerp revalidatie ruim aan bot. Er zijn altijd rond de 15 a 20 nederlanders op het congres van Specialisten in de orthopedie tot dierenartsen zoals ik welke hier veel mee werken. Maar er waren ook diverse revalidatie dierenartsen aanwezig. Ik heb met diverse van hun gesproken en allemaal waren ze het er overeen dat we in Nederland meer met revalidatie moeten gaan doen.

De beste opleiding is in Amerika aan de Universety van Tennessee, Facebook vrienden van de praktijk hebben mij de afgelopen maanden bezig gezien met de opleiding tot revalidatie arts. Nu ik de eerst drie theorie examens heb afgerond mag ik in maart van dit jaar naar de faculteit om mijn praktijk gedeelte af te ronden. We gaan met 2 dierenartsen, Claartje Havinga en ikzelf en een assistente, Simone Muis en Peter Hundepool onze praktijkmanager en assistent hiernaar toe. 

We kijken er nu al allemaal naar uit. Het worden lange dagen van 7 uur ontbijt sessies tot 20.00 in de avond met avond eten. Ik hou jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen met de nieuwe service.

Yolanda Elbertse

There are no comments for this post. Please use the form below to post a comment.

Post Comment