If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

RSS Feed

Posted on 02-18-2015

Vandaag kwam, ik noem hem maar, Lex binnen een hele lieve rottweiler. Net iets aan de stevige kant. Lex stond de laatste dagen wat stram op. Lex was de laatste jaren gelukkig al een heel stuk afgevallen. Maar Bij het onderzoek van Lex voelde ik bij controle van de heupen wat artrose zitten. Hij kon zijn achterpoten nog goed naar voren buigen, maar wilde ze nauwelijks naar achteren strekken. Dit deed me denken aan een onderzoek waarvan professor dr. H. Hazewinkel me vertelde.

Vele jaren geleden is er een studie uitgevoerd naar de problemen bij honden die te veel voeding kregen en daardoor te dik werden. De studie werd in Amerika uitgevoerd bij labrador honden (een ras gevoelig voor heupproblemen) en had eigenlijk een heel ander doel dan waar het onderzoek later beroemd om is geworden.

Toen dr. H.Hazewinkel (onder vele van jullie een bekende naam in de orthopedie) van deze studie hoorde vroeg hij gelijk of ze eventueel van alle honden, die toen rond het jaar waren gelijk röntgenfoto's wilde maken van de heupen en de ellebogen. Dat is gebeurd. Ze hebben zelfs over het gehele leven van de honden röntgenfoto's van de heupen genomen.  

En wat bleek. Niet alleen leven honden die magerder zijn langer, Zo'n 1 tot 1,5 jaar bij deze labrador's. Maar aan het eind van het leven had 88% van de te dikke honden artrose aan de heupen en van de magerdere honden uiteindelijk maar 50%. Dus 1/3 minder. Bovendien bleek dat de honden die veel te dik waren al een slechte heupscore hadden op de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Terwijl de magere honden diezelfde slechte heupen pas bereikte op een leeftijd van 11 jaar. 

Hoe gaat het verder voor Lex. Hij krijgt nu speciale voeding om zijn gewrichten soepel te maken, minder pijn te hebben en nog verder af te vallen. We beginnen ook eventueel met shockwave therapie om het gevormde Artrose af te breken en de gewrichtskapsels weer soepel te maken. Ook heb ik het baasje van Lex advies voor revalidatie gegeven en adviezen om thuis met `lex te oefenen. Daarnaast gaan we met pijnstillers beginnen. Maar als alles goed aanslaat mag Lex daar waarschijnlijk weer vanaf.

Moraal van het verhaal, houdt je hond mager dan leeft hij langer en heeft hij waarschijnlijk zo'n 8 jaar later pas last van zijn heupen.

Yolanda

de foto is verkregen van de site van de wsava 2015 ontmoet de sprekers.

There are no comments for this post. Please use the form below to post a comment.

Post Comment