If you need a more accessible version of this website, click this button on the right. Switch to Accessible Site

WARNING

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close [x]

moderne media

RSS Feed

Posted on 05-14-2015

Pijn zonder woorden

Gedurende het weekend had mijn vriendin haar enkel verzwikt en gisteren kwam ze langs.

Toen ze uit de auto stapte zag ik gelijk dat ze last van haar been had. Ze liep met een manke pas en belaste het bezeerde been maar heel kort tijdens het wandelen naar mijn voordeur. Omdat we een uur rijden van elkaar wonen had ik haar een paar weken niet gezien en enthousiast begroeten we elkaar. De bloemen nam ik aan en versneed ze voor de vaas, en de koffie en thee zette ik aan. Ze vertelde over een eend die met haar kuikens de snelweg over aan het steken was geweest en de opstopping die dit had gegeven. Auto's hadden geremd en waren zelf helemaal tot stilstand gekomen om de eendenmoeder met jongen over te laten steken. Het was niet druk geweest op de snelweg en gelukkig was alles zonder ongelukken gebeurt. Langzaam liepen we met onze volle koppen, zij koffie, ik thee, naar de tuin. Weer viel me op dat ze wat moeilijk liep. In die 10 minuten die was verlopen sinds ik haar uit de auto had zien komen had ze geen enkele keer gekreund of gegild. Zelfs niet toen ze wat moeilijk het grindpad van mijn tuin was op gedraaid. En ook niet toen ze zich wat onhandig in de tuinstoel liet vallen. Toen pas vertelde ze mij hoe ze de hond aan het uitlaten was geweest en op het grasveld met haar linkervoet in een kuiltje was gestapt. Het had niet veel geleken, maar die middag was de enkel toch dikker geworden. Gelukkig had ze die dag niet hoeven werken zodat ze het wat rustiger aan had kunnen doen. Want de enkel was toch verdraaid pijnlijk.

Maar ook zonder haar woorden had ik geweten dat haar enkel pijn deed. Ook toen zij uit de auto was gestapt had ik haar manke poot gezien en had ik geweten dat er iets was aan dat been wat pijn gaf. Ook het leunen tegen mijn aanrecht in de keuken had mij duidelijk gemaakt dat ze liever die voet niet belaste omdat dat onaangenaam aanvoelde zelfs als ze alleen maar op dat been stond. Als persoon wist ik dat als een ander persoon zo moeilijk loopt die persoon pijn heeft. Ze had niet gegild. Ze had niet gekreund, niet bij het opstaan uit de auto, niet bij het gaan zitten in de stoel. Ze had enthousiast haar verhaal verteld van de moedereend met haar jongen. En toch wist ik het.

En dit verbaasd mij elke keer. Als een eigenaar met een hond die moeilijk loopt op consult komt dan hoor ik keer op keer dat de hond misschien wel een geblesseerde poot heeft, maar hij heeft geen pijn want de eigenaar hoort hem immers niet kreunen. Het is dan zelfs maar de vraag of de eigenaar, ondanks mijn aandringen, de pijnstillers, die ik voorschrijf, aan zijn hond zal geven. Vaak gebruik ik dan ook het argument dat de pijnstiller ook ontstekingsremmend is en dat dat nodig is voor de (steriele) ontsteking die in het gewricht gaande is. En hoewel dat argument meer dan waar is, er is ook gewoon sprake van pijn en dus is een pijnstiller, alleen al om die reden, aan te raden.

Niemand wil immers dat zijn hond (of kat) pijn ervaart. Dit is ook wat ik elke dag hoor: "Zolang hij maar geen pijn heeft." Mijn advies is: Gebruik die voorgeschreven pijnstillers dan ook. Ook de pijnstillers die u meekrijgt na, bijvoorbeeld, een sterilisatie of castratie. Ook al is uw hond of kat vrolijk en actief, en rent hij weer rond, die ene plek doet gewoon pijn. Die mag met een pijnstiller geholpen worden. Gewoon omdat we dat weten van onszelf: een verzwikte enkel doet pijn, hoofdpijn doet pijn, een operatie wond hoe klein ook is gevoelig. Geef die pijnstiller!

En als ik u nu nog niet heb kunnen overtuigen om die pijnstiller te geven, doe het dan omdat de pijnstilling ook ontstekingsremmend is en de genezing van elke wond bevorderd. Ook al heb ik hem voor geschreven omdat ik de pijn wilde bestrijden.

Yolanda Elbertse, revalidatie dierenarts, eigenaar van revalidatie en pijncentrum Hoogvliet 

There are no comments for this post. Please use the form below to post a comment.

Post Comment