Artrose

 

Als u op deze pagina bent gekomen begrijp ik dat uw hond of kat last heeft van artrose. Uw eigen dierenarts heeft u waarschijnlijk wel gewezen op de mogelijkheid artrose van uw hond of kat te behandelen met pijnstillers en voeding of een voedingssupplement.

Echter er zijn veel meer behandelingsmogelijkheden. Onze praktijk beschikt over meerdere behandelingsmogelijkheden om de artrose verder aan tepakken. Onze dierenarts Yolanda Elbertse is een gecertificeerde revalidatie arts voor dieren. Hierdoor heeft zij veel kennis van allerlei behandelingen en oefeningen die de gevolgen van artrose verminderen.

Afhankelijk van de ernst van de artrose zullen we een of meerdere behandelingen en oefeningen adviseren. Maar is er maar (financiële) ruimte voor 1 behandeling dan kan ik shockwave aanraden.

shockwave therapie

Shockwave therapie bij een hond in onze stand op het Animal Event.

Shockwave therapie

 

Eén van de beste behandelmogelijkheden voor artrose op dit moment is de shockwave therapie. Hoewel het woord shockwave misschien erg vreemd klinkt, blijkt de therapie bij mens en dier erg effectief. Bij de mens wordt het bijvoorbeeld met veel succes ingezet bij ‘frozen shoulder’. Een aandoening waarbij de schouder niet meer voldoende omhoog bewogen kan worden.

Met zeer intense geluidsgolven op het gewricht gericht kunnen we de structuur van het gewrichtskapsel veranderen. Normaal bestaat het gewrichtskapsel uit mooie lange bindweefsel draden. Maar bij artrose zijn de draden veranderd in korte, sterk vertakte draden. Dit zorgt er voor dat het kapsel niet meer vrij en ruim kan draaien en dat het kapsel nog maar over een kort stukje kan bewegen. Shockwave is in staat om het gewrichtskapsel dus weer soepel te maken. Na een shockwave behandeling wordt het bindweefsel weer omgezet in de oorspronkelijke lange draden. Hierdoor kan de hond of kat zijn gewricht weer ten volle benutten. Bovendien werkt het pijnstillend. Vaak is het mogelijk na twee shockwave behandeling drastisch met de pijnstilling te minderen of er helemaal mee stoppen. Van twee behandelingen is aangetoond dat dit effect vaak een half jaar tot een jaar behouden blijft.

Een shockwave behandeling voelt enigszins tintelend aan en duurt maar 4 minuten per gewricht. Voor bijna alle dieren is dit zeer goed te verdragen.

Misschien dat een enkele erg gevoelige hond een lichte sedatie moet krijgen. Dit is dan een slaapmiddel, wat we na de behandeling direct weer kunnen terug spuiten, zodat de hond weer wakker meegaat.

Shockwave is geen dure behandeling en heeft dus een behoorlijk lang effect. Hierdoor is een shockwave behandeling vaak goedkoper dan wekelijks aquatherapie, of langdurig de normale dosering van de pijnstillers.

Laserveiligheidsbril

Ook is het mogelijk om gewrichten met intens laserlicht te behandelen. Ook dan zien we duidelijke soepelere gewrichten ontstaan en de pijn neemt af. Maar het effect houdt minder lang aan. Voor die enkele hond die de shockwave niet toelaat en voor wie een sedatie, gezien de gezondheid, niet kan is dit een mooi alternatief.

Kraakbeen voedende injecties

Artrose gaat vaak gepaard met het achteruitgaan van het kraakbeen van het gewricht. Dit is heel vervelend proces omdat kraakbeen hierdoor kan verdwijnen. Het kraakbeen zorgt er juist voor dat de botten soepel en zonder pijn over elkaar heen kunnen bewegen. Zolang er nog kraakbeen in het gewricht aanwezig is is het dus van belang om dit kraakbeen te behouden. In onze praktijk is het mogelijk om kraakbeen voedende injecties te geven. Deze injectie bevatten de bouwstoffen van kraakbeen. Waardoor het kraakbeen kan herstellen. Deze injecties moeten blijvend gegeven worden. Maar behoudt van kraakbeen voorkomt pijn. Van deze injecties is ook aangetoond dat ze voor de meeste honden een zelfde verbetering laten zien als pijnstillers, maar dan dus zonder de bijwerkingen van pijnstillers.

Stamceltherapie

Ook is het mogelijk om uw dier bij artrose te behandelen met stamcel therapie. Stamcellen uit het vetweefsel van uw eigen hond worden dan, na een activerende behandeling, in het aangetaste gewricht gespoten. Deze behandeling kan op onze praktijk op 1 dag plaats vinden. Uw hond gaat er voor onder narcose.

Stamcellen werken met name goed als het gewricht al wel problemen heeft, maar er nog niet al te veel artrose is. Ze stimuleren de aanmaak van kraakbeen. Juist in honden met beginnende gewrichtsklachten worden het kraakbeen steeds dunner en verdwijnt. Stamcellen kunnen dit proces dus deels terugdraaien. (lees ook verder bij stamceltherapie)

stamceltherapie

Gewrichtsinjectie

Als maar een of twee gewrichten pijnlijk zijn, en pijnstillers onvoldoende werken kunnen we met gewrichtsinjecties de zenuwen in deze gewrichten uitschakelen. Afhankelijk van welk middel we inspuiten kan de pijn tot 3 maanden weg zijn. Dit is zeker een mogelijkheid voor honden die door een artrose in elleboog- of kniegewricht, ondanks pijnstillers, niet meer op de wandeling mee willen.

Aquatherapie, balanstherapie e.a.

En dan zijn er natuurlijk de meer gebruikelijke artrose behandelingen zoals warmte, spierstimulatie en waterbaden. Het houdt de gewrichten soepeler en de honden fitter. Ook deze behandelingen zijn een mogelijkheid.

Afvallen

Vergeet niet dat ook afvallen een zeer mooie artrose therapie is. Elke kilo die een hond te veel bij zich heeft moet de hond met zich mee dragen. Maar misschien wel belangrijker dan het meeslepen van dit gewicht is het feit dat vetweefsel heel veel ontstekingsstoffen bevat. En hoe meer vetweefsel je hebt hoe weer ontstekingsstoffen in je lijf circuleren afkomstig uit dat vetweefsel. Deze ontstekingsstoffen verergeren de artrose in het gewricht aanzienlijk, ze verergeren de pijn en zorgen er ook voor dat de hond minder zin in de wandeling heeft. En dit terwijl bewegen juist goed is voor een hond of kat met artrose en een hond met overgewicht.

Afvallen kan het lopen met artrose net zo veel verbeteren als een pijnstiller kan. Dus als uw hond of kat te dik is laat hem afvallen. Hiermee kunnen we u altijd helpen.

Thuis oefeningen doenkat op balance

Ook kunnen wij voor u een protocol maken met oefeningen die een artrose hond helpen. Meestal zal u van uw eigen dierenarts hebben gehoord uw hond juist rust te geven. Dit blijkt volledig achterhaald. Wat niet wil zeggen dat u allerlei gekke dingen met uw hond moet doen maar u zult juist wel met uw hond bepaalde dingen moeten doen. Wat dacht u van de trap nemen: Vaak juist afgeraden, maar het blijkt juist een erge goede beweging te zijn om gewrichten soepel te houden. Welke oefeningen voor uw hond passend zijn is afhankelijk van welk gewricht het meest last heeft van de artrose en in welk stadium de artrose zich bevindt. Als u wilt kan ik voor uw hond na onderzoek een thuis oefen programma samenstellen. U krijgt via uw mail een link naar de oefeningen site waarop ik de oefeningen van uw hond heb neer gezet.

Als u langskomt stellen wij, samen met u een behandel voorstel/plan op. Het plan is afhankelijk van de hoeveelheid gewrichten die aangetast zijn, afhankelijk van de ernst van de pijn en de resultaten die pijnstillers tot dan toe hebben gehad. Eventueel kunnen we gelijk met één, of meerdere van de therapieën starten.

  • Yolanda Elbertse, dierenarts & revalidatiearts