Hernia en rugmergproblemen

Als uw hond een hernia heeft, maar ook, als uw hond of kat een trauma heeft gehad aan het het ruggenmerg, dan kan revalidatie enorm veel voor uw dier betekenen. Met revalidatie trainen wij het ruggenmerg en de hersenen weer om de normale bewegingen aan te leren.

Er zijn 5 scenario’s denkbaar waarmee wij uw dier kunnen helpen.

  1. Uw hond heeft een hernia en u heeft hem laten opereren
  2. Uw hond heeft een hernia is geopereerd maar loopt nog niet optimaal
  3. Uw hond heeft een hernia aan de rug maar u kunt hem/haar niet laten opereren
  4. Uw hond of kat heeft een beschadiging opgelopen van het ruggenmerg, maar er is aangetoond dat het geen hernia is, en nu zal operatie dus niet kunnen helpen.
  5. Uw hond heeft een hernia en er is geen gevoel meer in de achterpoten. Uw dierenarts heeft u misschien zelfs geadviseerd uw hond te laten inslapen

Honden met een hernia

Stel uw hond heeft een hernia en u kunt uw hond laten opereren. Het voordeel van opereren is dat herstel zeer snel kan gaan. Veel honden kunnen de volgende dag al weer goed lopen. Het nadeel van opereren zijn vaak de kosten. Deze lopen vaak in de duizenden euro’s.

Volgens het laatste (nog ongepubliceerde) onderzoek helpt een hernia operatie in 76 % van de gevallen goed. Daarmee wordt bedoeld dat de hond weer voldoende goed kan lopen en weinig ongemak daarbij ervaart. Dit houdt dus ook in dat zo’n 24 % (dat is 1 op de 4 honden) na de operatie onvoldoende of niet kan lopen. Revalidatie kan met deze honden aan de slag. Omdat de revalidatie is Nederland nog niet zover is als bijvoorbeeld Amerika zult u waarschijnlijk aangeraden worden de hond eerst 2 – 6 weken benchrust te geven. Doe dit niet!! Dit is een verouderd advies, zelfs als het door uw specialist gegeven is. De specialisten in Nederland hebben relatief nog weinig ervaring met de revalidatie en met de adviezen na een ruggenmerg operatie. Als gecertificeerd revalidatie arts net terug uit Amerika ben ik beter op de hoogte van het hernia protocol. Het juiste advies is om direct de volgende dag te beginnen met revalidatie. (De persoon die de revalidatie geeft moet wel kundig zijn op dit specifieke gebied van de revalidatie en van dit type patient en de bijbehorende behandelingen kunnen geven. Dit kan dus niet bij elke dierfysiotherapeut.) Van de patiënten die na operatie onvoldoende goed of nog niet kunnen lopen kunnen we met revalidatie een groot percentage patiënten weer in de benen krijgen of beter laten lopen.

Het kan ook zijn dat uw dier een hernia heeft maar dat uw hond om medische of financiële reden niet geopereerd kan worden. Dan kunnen we direct uw hond gaan revalideren. Het laatste (nog niet gepubliceerde) onderzoek in Amerika uitgevoerd heeft aangetoond dat 82% van de honden middels revalidatie voldoende verbeterde om de revalidatie een succes te noemen. Dit geldt ook voor honden met de slechtste prognose namelijk die honden die helemaal verlamd zijn aan de poten en daar geen gevoel meer hebben. Het succes is dus net zo groot als met een operatie. Een operatie geeft natuurlijk wel veel sneller dit goede succes. Met de revalidatie moet u rekening houden dat we vaak minimaal 3 – 6 maanden bezig zijn met de revalidatie. (Binnen die periode weten we vaak wel of dit voor u hond zin gaat hebben.) Want ook voor revalidatie geldt dat dus 1 op de 5 honden ondanks revalidatie niet of onvoldoende verbeteren.

De tijd die de revalidatie kost is dus per patient verschillend. De kosten die de revalidatie gaat kosten is ook per patient verschillend. Dit laatste is mede afhankelijk van uw inzet als eigenaar. Heel veel revalidatie oefeningen kunt u ook thuis doen en hoe meer u thuis kunt doen, hoe lager de kosten zullen zijn.

Revalidatie van een hond met Degeneratieve Meyelopathie

Helaas komen er ook in Nederland honden voor met DM (degeneratieve meyelopathie) vaak vanwege erfelijke redenen maar het komt ook in een niet erfelijke vorm voor. De levensverwachting van honden met DM is helaas vrij kort (plm 6 maanden is een redelijke schatting) Met revalidatie kunnen deze honden 4 – 5 keer langer leven. Een Zweeds onderzoek heeft dit aangetoond. Als uw hond DM heeft en u wilt uw hond toch langer bij u houden dan kunnen wij uw hond met DM voor u gaan revalideren.

Ruggenmerg problemen door andere oorzaken

Revalidatie kan ook helpen als er een beschadiging is opgetreden aan de ruggenmerg die niet te opereren is, zoals bij een ongelukkige val van een trap of bank.

Als uw hond gediagnostiseerd is met ruggenmerg problemen en geen gevoel meer heeft in de achterhand “maar er is geen sprake van een tumor” dan kan het zijn dat uw dierenarts u heeft geadviseerd de hond in te laten slapen. Wilt u alles proberen met uw hond die nog zo vrolijk is, maar niet meer kan lopen. Geef uw hond dan deze laatste kans. We maken toch een zeer goede kans uw dier weer te laten lopen.

Tijdens het consult zullen wij met u de mogelijkheden en uw doel met uw hond doornemen.

Voor onze resultaten laat u inspireren door het verhaal van Binky. Binky is gevallen van de bank en had geen hernia, maar lopen kon hij ook niet meer...
Dag 0 tot dag 3 van de revalidatie.

Anderhalve week later…

binky loopt maar kan nog niet zelf opstaan from Peter Hundepool on Vimeo.

Andere neurologische problemen

Naast hernia patiënten behandelen we ook ander neurologische aandoeningen. Zoals honden of katten die verlamd zijn door trauma aan het ruggenmerg. Maar ook de hond welke degeneratieve myelopathie (DM) heeft. Een Zweeds onderz`onderzoek heeft aangetoond dat honden zonder revalidatie nog maar 6 maanden leven gemiddeld en dat ze met stamcellen

Maar ook patiënten met toxoplasmose welke foutief neurologische patiënten worden genoemd kunnen we met revalidatie en stamceltherapie weer goed krijgen.

 

Mocht u naar aanleiding van de bovenstaande informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.