Revalidatie na operatie

revalidatie na operatie

Ober is zeer ontspannen tijdens de revalidatiebehandeling.

Meestal laat u een operatie uitvoeren aan een poot in de hoop dat de hond daarna beter wordt. Maar uit onderzoek blijkt dat door de orthopedische operaties de spieromvang van de betreffende poot vaak af neemt.

Laat ik het middels een voorbeeld aan u uitleggen, een knie operatie: Na een knie operatie, zoals een operatie voor een voorste kruisband (welke methode dan ook (TTA, rapid TTA, TPLO, Sling) ) loopt de gemiddelde hond een paar weken minder goed met die poot. Logisch hij is net aan die poot geopereerd. Dit moet wel kunnen helen. Daarom krijgt u het advies het tijdelijk (vaak een week of 6) rustiger aan te doen. Dit heeft helaas direct invloed op de omvang van de grote dijbeenspier. Deze wordt in omvang beduidend kleiner, soms wel tot 50 % kleiner. Vaak mag een hond pas na 6 of 12 weken weer meer of voluit gaan rennen. De bespiering aan die kant is dan al zo afgenomen dat de gemiddelde hond deze bespiering ondanks dat ie na 6 of 8 weken weer voluit mag gaan, nooit meer op het oude niveau terug komt.

Door een week na de operatie met het juiste behandelprotocol te beginnen blijft de spier en de spieromvang behouden. Dit is voor de rest van zijn of haar leven dus winst, want afgebroken spierweefsel komt nooit meer terug.

Op ons centrum kunnen wij uw hond begeleiden met deze revalidatie. Yolanda Elbertse is een gecertificeerde revalidatiearts voor dieren. Ook kunnen wij de kruisbandoperatie voor u uitvoeren en dus direct aansluitend beginnen met de revalidatie. Direct aansluitend aan de operatie gebeuren er al handelingen die uw hond zullen helpen. hierna volgt er gedurende 5 weken revalidatie om de spier en de spieromvang te versterken en de beweging van het kniegewricht volledig te behouden.

Voor deze laatste mogelijkheid (wij opereren en revalideren) hebben we speciale prijzen. Vraag hierna als u een afspraak wilt maken of informatie wil hebben.

  • Yolanda Elbertse, dierenarts en revalidatiearts