Voor wie is revalidatie?

Binky bij de revalidatie

Welke patiënten hebben baat bij revalidatie?

Alle oorzaken die het lopen van een hond of kat bemoeilijken hebben baat bij revalidatie.

Zo hebben we in de praktijk al met veel succes al een honderden honden en katten met allerlei problemen aan het bewegingsapparaat behandeld.

Grotendeels zijn ze in de volgende groepen te verdelen;

  • De neurologische problemen
  • De orthopedische problemen
  • De pees- en spierproblemen
  • De pijnpatiënten.

Ook deze laatste groep heeft veel baat bij revalidatie. Voor mensen wordt ook gezegd als je weer of meer “juist” beweegt je minder pijn hebt. Dus ook voor de patiëntengroep zorgen we voor minder pijn met een bewegingsplan.

De neurologische patiënt

In onze praktijk hebben we al heel veel honden met hernia problemen behandeld. Zowel honden die een hernia hadden welke geopereerd zijn geweest als mede honden welke helemaal niet geopereerd zijn geweest.

Al deze honden zijn geholpen met revalidatie en worden sneller beter en weer fit.

Ook patiënten welke na een operatie nog niet kunnen lopen hebben grote kans dit weer te gaan doen met revalidatie. Diverse onderzoeken hebben dit al aangetoond; dat als we na een week starten met revalidatie aansluitend aan een hernia operatie de kans op herstel met 75 % gemiddeld vergroot. 6 Weken benchrust zorgt ervoor dat de kans op volledig herstel alleen maar afneemt.

Ook hebben we al diverse honden kunnen helpen welke geen gevoel meer in de achterpoten hadden. Deze honden konden met een speciale stamceltherapie en revalidatie welke ontwikkeld is door ons team weer lopen. Tot grote vreugde van hond en eigenaar.

De orthopedische patiënt

In onze praktijk doen we dagelijks de revalidatie van orthopedische patiënten. Veel van deze patiënten hebben een probleem (gehad) met een gewricht, bijvoorbeeld na een knieoperatie. Vaak heeft de hond als enige weken voordat u problemen ziet een vreemd gevoel aan de knie gehad. Dit speelt vaak al een poos voor dat de knie echt zo pijnlijk wordt dat de hond mank gaat lopen. Dit weten we onder andere doordat de spieren van de betreffende poot al duidelijk verminderd zijn voordat de hond binnenkomt met een pijnlijke knie. De andere poot is juist wat sterker gespierd omdat die al die tijd dus het echte werkt voor twee heeft geleverd. Dit is te meten door mete en centimeter de spieromvang op te nemen.

Na ee knieoperatie krijgt u bovendien vaak te horen dat de hond minimaal 6 weken rust moet hebben. Als u in deze periode geen revalidatie of fysiotherapie doet gaat de bespiering van beide poten nog verder achteruit. Zelfs als u, 6 weken na de operatie, uw hond weer volop laat rennen blijkt dat de bespiering niet terugkomt op het oude niveau. Dit is door onderzoek aangetoond. Zelfs een jaar na een knieoperatie blijken de spieren niet zo stevig te zijn als voor de operatie.

Alleen al om die reden raden wij u aan om direct na de operatie met de revalidatie van uw dier te beginnen. Binnen 5 weken na de operatie hebben wij bij de meeste honden meer bespiering op beide achterpoten dan er voor de operatie op de beste poot aanwezig was. Maar ook de kwaliteit van het botweefsel, kraakbeen en peesweefsel wordt beter door de revalidatie.

Wij beginnen de revalidatie al direct de dag na de operatie. Zoals ook in het ziekenhuis na een knieoperatie de fysiotherapeut direct de volgende dag aan uw bed staat om u te laten lopen. Zo beginnen ook wij de dag van of de dag na de operatie met revalidatie.

Hoe sneller uw hond weer het oude niveau heeft, des te langer hij hier plezier van heeft. 

 

Mocht u naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.